TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) 6. Düzey (Lisans Eğitimi) Yeterlilikleri |
Program Çıktıları | |||||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
BİLGİ | Kuramsal-Olgusal | Gastronomi alanındaki güncel bilgilere ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | x | |||||||||||||||
BECERİLER | Bilişsel-Uygulamalı |
Gastronomi ile ilgili temel değer ve ilkeleri izleyebilme, bunlara uygun davranabilme; iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olabilme. | x | |||||||||||||||
Gastronomi alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip eder, akılcı analizler yapar, yorumlar, karar verir ve değişimlere uyum sağlar. | x | |||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gastronomi alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir. | x | |||||||||||||||
Gastronomi alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan problemleri çözer içinde bulunduğu ekipte sorumluluk alır. | x | |||||||||||||||||
Gıda bilimi, beslenme ilkeleri ve gıda kalite kontrolü konusunda bilgi sahibi olur. | x | |||||||||||||||||
Öğrenme Yetkinliği | Bir yiyecek içecek işletmesinin maliyet kontrolü, menü maliyeti ve fiyatlandırmasını yapabilir. | x | ||||||||||||||||
Ulusal ve yabancı mutfaklar konusunda bilgi sahibi olur. | x | |||||||||||||||||
Yiyecek içecek işletmesindeki bütün araç ve gereçlerin kullanımı hakkında bilgi sahibi olur. | x | |||||||||||||||||
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Gastronomi ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır. | x | ||||||||||||||||
Gastronomi alanında yürütülen projelerde katılımcı olarak görev alarak, projenin hedeflerine uygun sorumluluk alabilir ve proje yürütebilir. | x | |||||||||||||||||
Gastronomi alanı ile ilgili rapor hazırlar, bilgi, tartışma ve analizleri uzmanlara ve alan dışındakilere sunar. | x | |||||||||||||||||
Hizmet alanı, iş ve mesleği ile ilgili olarak bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde yenilikleri takip eder ve iletişim kurar. | x | |||||||||||||||||
Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur. | x | |||||||||||||||||
Alana Özgü Yetkinlik | Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular. | x | ||||||||||||||||
Gastronomi alanı ile ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | x |