Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)

TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ  (TYYÇ)
6. Düzey (Lisans Eğitimi) Yeterlilikleri
Program Çıktıları
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
BİLGİ  Kuramsal-Olgusal Gastronomi alanındaki güncel bilgilere ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. x                              
BECERİLER  
Bilişsel-Uygulamalı
Gastronomi ile ilgili temel değer ve ilkeleri izleyebilme, bunlara uygun davranabilme; iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olabilme.   x                            
Gastronomi alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip eder, akılcı analizler yapar, yorumlar, karar verir ve değişimlere uyum sağlar.     x                          
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gastronomi alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir.       x                        
Gastronomi alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan problemleri çözer içinde bulunduğu ekipte sorumluluk alır.         x                      
Gıda bilimi, beslenme ilkeleri ve gıda kalite kontrolü konusunda bilgi sahibi olur.           x                    
Öğrenme Yetkinliği Bir yiyecek içecek işletmesinin maliyet kontrolü, menü maliyeti ve fiyatlandırmasını yapabilir.             x                  
Ulusal ve yabancı mutfaklar konusunda bilgi sahibi olur.               x                
Yiyecek içecek işletmesindeki bütün araç ve gereçlerin kullanımı hakkında bilgi sahibi olur.                 x              
İletişim ve Sosyal Yetkinlik Gastronomi ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır.                   x            
Gastronomi alanında yürütülen projelerde katılımcı olarak görev alarak, projenin hedeflerine uygun sorumluluk alabilir ve proje yürütebilir.                     x          
Gastronomi alanı ile ilgili rapor hazırlar, bilgi, tartışma ve analizleri uzmanlara ve alan dışındakilere sunar.                       x        
Hizmet alanı, iş ve mesleği ile ilgili olarak bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde yenilikleri takip eder ve iletişim kurar.                         x      
Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur.                           x    
Alana Özgü Yetkinlik Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.                             x  
Gastronomi alanı ile ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.                               x