Program Çıktıları

T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ/TURİZM FAKÜLTESİ/GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI PROGRAM ÇIKTILARI
TYYÇ Yeterlilikler PROGRAM ÇIKTILARI PROGRAM OUTCOMES
BİLGİ/KNOWLEDGE Gastronomi alanındaki güncel bilgilere ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. Gains up-to-date, advanced theoretical and practical knowledge in the field of gastronomy.
BECERİ/SKILLS Gastronomi ile ilgili temel değer ve ilkeleri izleyebilme, bunlara uygun davranabilme; iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olabilme. Being able to follow the basic values and principles related to gastronomy and acting in accordance with them; To have sufficient knowledge and awareness about occupational safety, worker health, social security rights, quality control and management.
Gastronomi alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip eder, akılcı analizler yapar, yorumlar, karar verir ve değişimlere uyum sağlar. Follows the changes in the internal and external environments of organizations operating in the field of gastronomy, makes rational analyses, interprets, makes decisions and adapts to the changes.
YETKİNLİKLER/COMPETENCE
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği / Competence to Work Independently and Take Responsibility
Gastronomi alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir. It carries out, evaluates and develops service processes related to the field of gastronomy in line with consumer needs and requests and in a way that satisfies the consumer, and offers solutions to problems that will affect the service process.
Gastronomi alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan problemleri çözer içinde bulunduğu ekipte sorumluluk alır. She solves the problems encountered in applications related to the field of gastronomy and takes responsibility in her team.
Gıda bilimi, beslenme ilkeleri ve gıda kalite kontrolü konusunda bilgi sahibi olur. Have knowledge about food science, nutritional principles and food quality control.
YETKİNLİKLER/COMPETENCES Öğrenme Yetkinliği / Learning Competence Bir yiyecek içecek işletmesinin maliyet kontrolü, menü maliyeti ve fiyatlandırmasını yapabilir. Can perform cost control, menu costs and pricing of a food and beverage business.
Ulusal ve yabancı mutfaklar konusunda bilgi sahibi olur. Gains knowledge about national and foreign cuisines.
Yiyecek içecek işletmesindeki bütün araç ve gereçlerin kullanımı hakkında bilgi sahibi olur. Have knowledge about the use of all tools and equipment in the food and beverage business.
YETKİNLİKLER/COMPETENCES İletişim ve Sosyal Yetkinlik / Communication and Social Competence Gastronomi ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır. It follows the developments and practices related to gastronomy and uses them in practice and in her profession.
Gastronomi alanında yürütülen projelerde katılımcı olarak görev alarak, projenin hedeflerine uygun sorumluluk alabilir ve proje yürütebilir. By taking part as a participant in projects carried out in the field of gastronomy, one can take responsibility and carry out projects in accordance with the objectives of the project.
astronomi alanı ile ilgili rapor hazırlar, bilgi, tartışma ve analizleri uzmanlara ve alan dışındakilere sunar. It prepares reports on the field of gastronomy and presents information, discussions and analysis to experts and those outside the field.
Hizmet alanı, iş ve mesleği ile ilgili olarak bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde yenilikleri takip eder ve iletişim kurar. Follows innovations and communicates in a foreign language at least at the European Language Portfolio A2 General Level related to the field of service, business and profession.
Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur. Have sufficient awareness about the universality of social rights, social justice, quality culture and protection of cultural values, environmental protection, occupational health and safety.
YETKİNLİKLER/COMPETENCES - Alana Özgü Yetkinlik / Field Specific Competence Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular. Knows and applies management theories and practices to effectively manage a food and beverage business.
Gastronomi alanı ile ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. Acts in accordance with social, scientific, cultural and ethical values related to the field of gastronomy.